Ata Soyer XXV. Halk Sağlığı Güz Okulu

tarafından tdh
0 Yorum Yap

Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu ve İzmir Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu tarafından düzenli olarak yapılan Ata Soyer Halk Sağlığı Güz Okulu bu yıl “Halk Sağlığında Yöntem” başlığıyla İzmir Alsancak Havagazı Fabrikası Performans Salonu’nda 7-9 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Toplumcu Diş Hekimleri olarak katıldığımız güz okulunun ilk günü açılış konuşmalarının ve tanışmanın ardından Ruhi Demiray’ın “Bilimsel Pratiğin Düşünsel Varsayımları Üzerine” başlıklı oturumuyla başladı. Bu oturumda bilimsel düşüncenin ve pratiğin tarihsel temelleri, bilimsel pratikte maddi (uygarlık) ve manevi (hars) kültürler ayrımı, bilimsel/eleştirel tutumun varsayımları ve tutumun öğeleri gibi konular tartışıldı. İkinci oturum Onur Hamzaoğlu’nun “Halk Sağlığında Yöntemin Penceresinden: Molekül-Patogenez-Birey-Topluluk-Toplum” başlıklı sunumuyla devam etti. Yönteme dair terminolojik kullanım hatalarının, teorik sorunların, akademisyenlik ve projecilik çatışmasının ve özellikle “Grundrisse: Ekonomi Politiğin Eleştirisi İçin Ön Çalışma” eserinde Marx’ın bilimsel yönteme dair çizdiği temel çerçevenin halk sağlığı için de hala geçerli olduğunun aktarıldığı sunum katkılarla sona erdi. Günün son oturumu “Dünden Bugüne Halk Sağlığında Yöntem” başlığıyla Şafak Taner tarafından gerçekleştirildi. Sürecin tarihsel gelişiminin aktarıldığı sunum ile programın ilk günü sonlandı.

İkinci gün programı Özlem Özkan’ın “Günümüzde Halk Sağlığı Sorunlarına Egemen Yaklaşımlar Neden Sorundur?” oturumuyla başladı. Egemen paradigma ve yaklaşımların geçmişte halk sağlığı sorunlarını anlamakta ve çözmekte yetersiz kaldığı, aynı sorunun günümüzde de devam ettiği vurgulandı. Çiğdem Çağlayan’ın “DSÖ ve Halk Sağlığı” oturumunda ise Dünya Sağlık Örgütü’nün kuruluş süreci, başarıları, başarısızlıkları, çelişkileri ve güncel durumu masaya yatırıldı. “ILO Sözleşmelerinin Çalışma Yaşamına Etkileri” başlıklı oturumda ILO sözleşmelerinin belirleyiciliği, iş hukuku-işçi hukuku ayrımı, meslek hastalıklarının tespitindeki sorunlar, işyerlerindeki kazalar gibi konuları işleyen Murat Özveri’nin ardından program Gaye Yılmaz’ın “Hastalanan Öder: Uluslararası Ticaret ve Kamu Sağlığı” oturumuyla devam etti. Özellikle COVID-19 pandemisinde yoğun bir şekilde tartışılan TRIPS, GATS gibi uluslararası ticaret anlaşmalarının pandemi gibi bir halk sağlığı olayında bile halkların aleyhine nasıl kurgulandığı ve uygulandığı örneklerle belirtildi. Günün son oturumu Mehmet Zencir’in “Halk Sağlıkçılar Halk Sağlığı Yönteminde Neden Fikir Birliği İçinde Olamadı, Olamıyor?” başlıklı sunumunun eşlik ettiği ve tartışmalarla geçen forumla son buldu.

Güz okulunun üçüncü ve son günü Sera Şimşek ve Nasır Nesanır’ın “COVID-19 Pandemisinde Halk Sağlıkçılar ve Geleceği” başlıklı oturumla başladı. Pandemiyle mücadele uygulamalarının sunulduğu oturumda Meksika, Almanya, İsveç, Kerala (Hindistan) ve Vietnam örnekleri ele alındı. Türkiye’deki halk sağlıkçılarının güncel durumu, toplam sayıları, istihdam oranları gibi hususların da aktarıldığı oturum Feride Aksu Tanık’ın “COVID-19 Pandemisiyle Mücadele Nasıl Olmalı?” ve Şebnem Korur Fincancı’nın “Pandemisiz Bir Dünya Mümkün mü?” sunumları ile devam etti. COVID-19 pandemisinin detaylı olarak ele alındığı bu iki oturumunun ardından Ata Soyer 25. Halk Sağlığı Güz Okulu sona erdi.

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR