İstanbul Dişhekimleri Odası 18. Dönem Olağan Genel Kurul ve Seçim Değerlendirmesi

tarafından tdh
0 Yorum Yap

Nisan ayında yapılması planlanan fakat COVID-19 salgını nedeniyle ertelenen İstanbul Dişhekimleri Odası 18. Dönem Olağan Genel Kurulu ve Seçimi geçtiğimiz hafta sonu (5-6 Eylül) tamamlandı.

5 Eylül Cumartesi günü İTÜ Vakfı Sosyal Tesislerinde yapılan ve Toplumcu Diş Hekimleri olarak bizim de katıldığımız genel kurul, COVID-19’un da etkisiyle az sayıda diş hekimi üyeyle gerçekleştirildi. Topluluğumuz dışında iki gruptan (Birlik Grubu ve İdealist Grup) üyelerin katıldığı genel kurul açılış konuşmalarından sonra divan seçimi, çalışma raporu, mali rapor ve denetleme kurulu raporlarının okunması ve görüşülmesi ile devam etti. Toplumcu bir bakış açısıyla mesleğin bugününe ve yarınına nasıl yaklaşmak gerektiği konusunda kendi görüşlerimizi genel kurula aktardıktan sonra çeşitli başlıklarda hazırladığımız önerge tekliflerini divana sunduk. İşsiz diş hekimlerinden işsiz oldukları süre boyunca aidat alınmaması (oy çokluğu), ücretli diş hekimlerinin ücret ve sözleşmelerinin oda tarafından denetlenmesi (oy çokluğu), stajyer diş hekimliği öğrencilerine maaş ve sosyal güvence (oy birliği), asistan diş hekimleri komisyonu kurulması (oy birliği), birlik ve odaların verdiği bursların karşılıksız olması veya isminin değiştirilmesi (oy birliği) konularındaki önergelerimiz genel kurul tarafından kabul edildi. Oda kurul, komisyon ve organlarında görev alacak üyelerin zorunlu toplumsal cinsiyet eşitliği eğitiminden geçmesi önergemiz ise genel kurul tarafından anlam veremediğimiz bir tepkiyle karşılaştı. Birlik Grubundan bazı üyeler bunların zaten yapıldığını, şık ve doğru olmayacağını iddia ederek önergenin görüşülmesinin bile kendilerine hakaret sayılacağını, bunun bir tuzak önerge olduğunu ve provokasyon yaptığımızı iddia ederek divana yoğun baskı uyguladılar. Kadın arkadaşlarımızın gelen itirazlar üzerine önergeyi revize etmesine rağmen birlik ve odalar arasındaki hiyerarşik kaygılarla önergenin reddedileceği ısrarla tekrarlanınca önergenin mevzuata göre onaylanması gerektiği kısmında bizim ısrarımız, İdealist Grubun önce aleyhte konuşup sonra önergeyi destekleyerek konuyu kendileri açısından prim yapacak şekilde kullanmaya çalışmasının da etkisiyle önergemizi dilek-temenni kısmında sunarak meselenin takipçisi olacağımız şerhini koyduk. Önergelerin tam metni ekler kısmında paylaşılmıştır. Yapılacak TDB Genel Kurulunda da konuların takipçisi olacağız.

6 Eylül Pazar günü Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesinde gerçekleştirilen seçime üyelerin katılımı ise geçmiş yıllardaki seçimlere benzer şekilde oldukça düşük bir seviyede oldu. Yine önceki seçimlerde olduğu gibi genç diş hekimlerinin oy kullandıkları sandıklardaki katılım oranı ortalamanın gerisinde kaldığı gözlendi. Odaya kayıtlı üyelerin yaklaşık %18’inin oy kullandığı bu dönemki seçimi, resmi olmayan sonuçlara göre uzun yıllardır odayı yöneten Birlik Grubu tekrar kazandı.

TOPLAM
Listede Yazılı Üyelerin Sayısı 9.192
Oy Kullanan Üyelerin Sayısı 1.710
Sandıktan Çıkan Oy Sayısı 1.710
Geçerli Sayılan Yönetim Oy Pusulalarının Sayısı 1.680
Geçersiz Sayılan Yönetim Oy Pusulalarının Sayısı 30
Geçerli Sayılan Denetleme Oy Pusulalarının Sayısı 1.671
Geçersiz Sayılan Denetleme Oy Pusulalarının Sayısı 39
Geçerli Sayılan Disiplin Oy Pusulalarının Sayısı 1.678
Geçersiz Sayılan Disiplin Oy Pusulalarının Sayısı 32
Geçerli Sayılan Delege Oy Pusulalarının Sayısı 1.680
Geçersiz Sayılan Delege Oy Pusulalarının Sayısı 30

Önergelerimizin kabul edilmesi ve TDB Genel Kurulunda tartışılacak olması önemlidir fakat biliyoruz ki bunların kağıt üzerinde kalmaması, pratiğe geçirilmesi ve sürekli denetlenmesi ancak tabandan, üyelerden doğru oluşacak baskı ve ısrar ile mümkündür. Toplumcu bakış açısını diş hekimliğinde örgütlemeye, dayanışmayı büyütmeye ve mücadeleyi ilerletmeye devam edeceğiz.

 

 

EKLER

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR