Nasıl Bir Diş Hekimliği ve Diş Hekimleri Odası İstiyoruz?

tarafından tdh
0 Yorum Yap

Toplumcu Diş Hekimleri Kimdir?

Toplumcu Diş Hekimleri olarak yaklaşık beş yıldır faaliyet yürütüyoruz. Diş hekimliğinin her alanından üyelerimizle ülkedeki bütün diş hekimlerinin yaşadığı sorunları sahipleniyoruz. Sorunlarımıza çözüm bulmak için emek ve hak temelli bir mücadele hattını bilimsellikten ödün vermeden örmeye çalışıyoruz. Sürdürdüğümüz mücadeleyi toplumsal ve siyasal dinamiklerden, gelişmelerden ayrıştırmadan, hepsinin bir bütünün parçaları olduğu bilinciyle şekillendiriyoruz. Dayanışmanın ve örgütlenmenin önemine vurgu yapıyoruz.

Toplumcuyuz çünkü diş hekimlerinin her türlü ücret ve sosyal hak mücadelesinin toplumun sağlık hakkı mücadelesinden ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Sağlığa ve diş hekimliğine sınıfsal bir perspektiften bakıyoruz, diş hekimlerinin de birer sağlık emekçisi olduğunu biliyoruz.

Günümüzün tedavi odaklı ağız-diş sağlığı hizmetleri yaklaşımını yetersiz buluyor, halkın ağız-diş sağlığı sorunlarına kalıcı bir çözüm için koruyucu ve önleyici diş hekimliği çalışmalarına aynı ölçüde ağırlık verilmesini istiyoruz.

Sağlıkta Dönüşüm Programı adı verilen piyasacı sağlık politikalarının, hizmete ihtiyaç duyan yurttaşı “müşteri” olarak gören sistemin ve ticarileştirilmiş ağız-diş sağlığı hizmetlerinin tam olarak karşısındayız. Devlet hastanelerinde ve bağlı birimlerde çalışan meslektaşlarımıza dayatılan performans sisteminin kaldırılmasını savunuyoruz.

Sağlık hizmetlerinde ekip çalışmasının önemini biliyoruz. Toplumun sağlık hakkı ve sağlık emekçilerinin hak taleplerinde sağlık emek ve meslek örgütleriyle birlikte mücadele etmeyi önemsiyoruz. Diş hekimlerinin kazanımlarını büyütmek için temel ilkelerde ortaklaştığımız tüm siyasi partilerle, kurumlarla, derneklerle, platformlarla ve diğer gruplarla iletişimi güçlendiriyoruz.

Bugün çokça aşınmış olan hekimlik etiğinin toplumcu temelde gerçek bir anlam kazanmasını istiyoruz. Paranın, statünün veya diğer imtiyazların belirleyici olmasını değil toplumcu diş hekimliğinin egemen olmasını hedefliyoruz. Bugün yaşadığımız sağlıksızlık durumunu ancak böyle aşacağımızı düşünüyoruz.

Başka bir diş hekimliği, başka bir sağlık, başka bir toplum, başka bir dünya mümkün diyoruz.

Bizim gibi düşünen, bu düzenden sıkılmış, fazla çalışmaktan tükenmiş, hak ettiğini alamayan ve bütün bunlara gerçek bir çözüm arayan bütün meslektaşlarımızı bu mücadeleye davet ediyoruz.

Nasıl Bir Diş Hekimliği?

— Ağız-diş sağlığı hizmetlerinin toplumcu bir temelde, genel sağlık hizmetlerine entegre ve basamaklı bir şekilde örgütlenmesi için aktif rol alacağız. Diş hekimliğini genel sağlık hizmetleri örgütlenmesi içerisinde “diğer” sınıfından çıkarıp asli bir unsur haline getireceğiz.

— Koruyucu ve önleyici ağız-diş sağlığı hizmetlerinin öncelenmesini sağlayacağız. Bu husustaki faaliyetlerimizi yalnızca sembolik bir haftaya sıkıştırmayacak, topluma yönelik düzenli ağız-diş sağlığı eğitimi faaliyetleri ve kimi pratik uygulamalarla geliştireceğiz.

— Sayıları her geçen yıl artan diş hekimliği fakülteleri ve kontenjanlar konusunda tek kıstasımız toplumun ağız-diş sağlığı gereksinimi ve diş hekimlerinin emek gücünün değeri olacaktır. Bu iki temel kıstasa aykırı tüm girişimlerin karşısında olacağız. Plansızlığın ve piyasacılığın faturasını bizler ödemeyeceğiz.

— Geleceksizlik ve umutsuzluk kıskacında olan genç diş hekimlerini bu cendereden kurtarmak için mücadele edeceğiz. Diş hekimlerinin istihdamında merkezi planlamayı ve tam istihdamı esas alan politikaları savunacağız. İşsizlik tehlikesini ve güvencesiz çalışma koşullarını ortadan kaldırmak için var gücümüzle çalışacağız.

— Kadın diş hekimlerinin yaşadıkları sorunları sahipleneceğiz. Sembolik girişimler değil gerçek çözümler için aktif rol alacağız. Her düzeyde temsil olanaklarının genişletilmesini, kadına şiddete ve cinsel saldırılara karşı taraf olunmasını sağlayacağız.

— Ücretli çalışan diş hekimlerinin haklarını savunacağız. Karşılığı ödenmeyen ücretlerin ve güvencesiz çalışmanın, gasp edilen hakların takipçisi olacağız. Zincir diş hastanelerindeki meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağız. Diş hekimlerinin emeğini sömüren kim varsa karşısında olacağız.

— ADSM’lerde ve devlet hastanelerinde/birimlerinde çalışan diş hekimlerinin yanında olacağız. Üye olsun olmasın, tüm diş hekimlerinin özlük hakları, performans sisteminin kaldırılması, insanca yaşanabilecek ve emekliliğe yansıyacak temel ücret için mücadele edeceğiz.

— Muayenehaneci diş hekimlerini piyasanın insafına terk etmeyeceğiz. Meslektaşlarımızı kriz koşullarında korumak için acil olarak dental sektöre yönelik piyasa kontrollerinin uygulanması, komisyoncuların engellenmesi ve fahiş malzeme fiyatlarının önüne geçilmesi için çalışacağız. Uzun vadede diş hekimliği muayenehanelerinin kamusal sağlık sistemine entegrasyonu için planlarımızı meslektaşlarımızla tartışacağız.

— Sağlıkta şiddeti kınamakla yetinmeyeceğiz. Ara nedenlere veya sonuçlara değil, sağlıkta şiddeti doğuran ve besleyen esas sebeplere odaklanarak güvenli çalışma ortamlarının oluşturulması için inisiyatif alacağız. Bu hususta tüm iletişim kanallarını ve örgütsel olanakları seferber edeceğiz.

— Asistan diş hekimlerinin sorunlarını görmezden gelmeyeceğiz. Üniversite kliniklerindeki angaryayı ve güvencesiz çalışmayı normalleştirmeyeceğiz. Üniversitelerde asistan temsilcilikleri/komiteleri kuracağız ve her türlü hak kaybının takipçisi olacağız.

— Emekli diş hekimlerinin sefalet düzeyindeki emekli maaşlarına mahkûm edilmesini kabul etmeyeceğiz. Emekli maaşının yoksulluk sınırının üzerinde ödenmesi için alandaki bütün sağlık emek ve meslek örgütleriyle birlikte çalışacağız.

— Gelecekteki meslektaşlarımızın, diş hekimliği öğrencilerinin haklarını savunacağız. Stajyer öğrencilerin ücret ve sigorta hakkı için bütün odalarla birlikte, ulusal düzeyde bir kampanya örgütlenmesi amacıyla adımlar atacağız. Öğrenci komisyonunu diş hekimliği öğrencilerinin sorunları ekseninde mobilize edeceğiz.

— Ağız-diş sağlığı hizmetlerinin bütün kademelerde (koruyucu, önleyici, tedavi edici ve esenlendirici) parasız olmasını ve finansmanın vergilerimizle oluşan genel bütçeden karşılanması için politika önerileri geliştireceğiz. Ağız-diş sağlığı hizmetlerine erişimde cepten ödeme, katkı payı, prim şartı, tamamlayıcı ek sigorta paketi gibi ön koşulların kaldırılmasını, yurttaşların ağız-diş sağlığı hizmetlerine erişebilmesi için yalnızca kimlik belgelerinin yeterli olacağı bir sağlık sisteminin kurulması için diğer sağlık emek ve meslek örgütleriyle birlikte aktif görev alacağız.

— Sağlıktaki eşitsizliklerle tereddütsüz mücadele edeceğiz. Özellikle kendi alanımızda eşitsizliğin ortadan kaldırılması, dezavantajlı grupların ağız-diş sağlığı hizmetlerine erişebilmesi gibi başlıklarda diş hekimlerinin taraf olmasını sağlayacağız.

Nasıl Bir Diş Hekimleri Odası?

— Oda yönetiminde ve tüm kurullarında şeffaflık ilkesini en başa yazacağız. Yönetim kurulu toplantılarımızın gündemlerini ve notlarını düzenli olarak bütün üyelerimizle paylaşacağız.

— Her ayın son yönetim kurulu toplantısını katılım açısından genişletilmiş şekilde yapılmasını sağlayacağız. Bütün oda üyelerinin katılımına açık olacak ve online şekilde yayınlanacak bu toplantılarda meslektaşlarımız önerilerini ve eleştirilerini doğrudan yönetim kuruluna iletebilecekler.

— Bakanlık tarafından yok sayılmaya son vereceğiz. Diş hekimlerini ilgilendiren tüm gündemlerde diş hekimleri odasına danışılmasını sağlayacağız. Mevzuat değişiklikleri ve yeni uygulamalar hakkında meslektaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla toplantılar düzenleyeceğiz.

— Çalışan diş hekimi sayısının belirli bir sayıyı aştığı ADSM’lerde, devlet hastanelerinde/birimlerinde ve özel ağız-diş sağlığı hastaneleri/kliniklerinde iş yeri temsilciliği düzenine geçeceğiz. Çalışma alanlarımızdan anlık olarak odaya geri bildirimin yapılacağı bir mekanizma kuracağız. Belirlenen sayıdan daha az sayıda hekimin çalıştığı kliniklerde veya muayenehanelerde ise mevcut ilçe temsilcilikleri yapısını aktif hale getireceğiz.

— İlçe temsilciliklerini geçmiş dönemlerde olduğu gibi atamayla değil yereldeki üyelerin seçimiyle belirlenecek şekilde yeniden organize edeceğiz. İlçe temsilcilerinin doğrudan yönetim faaliyetlerine katılmasının mekanizmalarını yaratacağız.

— Mezuniyet sonrası eğitim programlarının daha fazla diş hekimiyle buluşmasını mümkün hale getireceğiz. Bu programlara ek olarak meslek odasının aynı zamanda bir okul olması için çaba sarf edeceğiz. Özel olarak diş hekimliği, genel olarak sağlık sistemiyle ilgili güncel gelişmeleri takip edip, bunlara dair eleştirel, öğretici atölyeler düzenleyeceğiz.

— Kadın diş hekimlerinin oda kurul ve komisyonlarında eşit temsil olanağına kavuşmasını sağlayacağız. Oda kurullarında ve komisyonlarında yüzde 50 kadın kotası uygulayacağız. Oda kurul ve komisyonlarında görev alan bütün üyelere yönelik toplumsal cinsiyet eğitimi gerçekleştireceğiz.

— Diş hekimlerinin gündemine yeni girmiş ve acil olarak adım atılması gereken konu başlıklarında oda komisyonlarına ek olarak çalışma grupları oluşturacağız. Bu çalışma gruplarının merkezi düzeyde de kurulması için TDB’yi teşvik edeceğiz.

— Diş hekimlerinin hak mücadelelerinde temel ilkelerde ortaklaştığımız bütün sağlık emek ve meslek örgütleriyle koordinasyon içerisinde çalışacağız.

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR