Toplumcu Diş Hekimleri Anlatıyor #4

tarafından tdh
0 Yorum Yap

Merhaba. Kendinizi tanıtabilir misiniz?

Merhaba, ben Tenzil Adsız Özmen. 2012 yılı Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum. 7 yıl özel polikliniklerde çalıştıktan sonra 2019 yılından itibaren mesleğime muayenehanecilikle devam ediyorum.

Şu an mesleğiniz ile ilgili ne tür sorunlarla karşılaşıyorsunuz?  Sizce bugün diş hekimliğinin en önemli sorunu nedir?

Kamu deneyimim olmadı ama oradaki problemleri de meslektaşlarımdan az çok biliyorum. Özellikle özel sektördeki problemlere değinmek istiyorum. Özel bir poliklinikte uzun saatler çalışıp, az kazanıyorsunuz. Yaşamanız ve dinlenmeniz için çok vaktiniz olmuyor sizin açınızdan.

Hastalarımız açısından ise parası olanlara hizmet vermek durumunda kalıyorsunuz. Kiminin tedavi ücretini öğrendikten sonra bunu karşılayamayacağı için tedaviden vazgeçmesini görmek ya da sosyal endikasyon koymak çok üzücü olmuştur benim için her zaman. Yani paranız kadar sağlık hakkınız oluyor. Muayenehanecilikte ise bu durum devam etmekle birlikte ülke ekonomisinin sonucu olarak vergilerin artışı, kurdaki dalgalanmaların malzeme piyasasının güvensiz ve kontrol edilemez bir hal alması, bir malzemeyi ikinci defa aynı fiyata alamamanız gibi zorlu şartlarla karşılaşıyoruz. Meslektaşlarımız gerçek enflasyon oranını vicdanen tedavi ücretine yansıtamadığı için gün geçtikçe muayenehanecilik bitme noktasına yaklaşıyor. Açlık sınırındaki asgari ücretlinin ise tedaviye ulaşması gittikçe zorlaşıyor.

Bu sorunları çözmek için oda ne tür çözümler üretebilir? Toplumcu bir diş hekimi olarak nasıl bir oda ve diş hekimliği tahayyül ediyorsunuz?

Bu sorunlardan önce özellikle vurgulamak istediğim diş hekimliği öğrencilerinin sesi olmamız gerektiğidir, onların stajlarda kullandıkları malzeme temini başta olmak üzere yaşadıkları sorunlara çözümler sunmalı, farkındalık oluşturmalıyız.

Özel sektörde ise hekim kimliği olmayanların poliklinik açmalarının ve genç meslektaşlarımızı ucuz iş gücü olarak görmelerinin önüne geçmeliyiz.

Halkın kamu hastanelerinden randevu alamamaları ve özellere bütçe ayıramamaları sonucu çaresiz bırakılmalarının sosyal bir hukuk devleti anlayışı ile çözüme kavuşturulması, sağlık hakkına ulaşmaları için adımlar atılması gerekir, bizler de onların sesleri olmalıyız.

Temel ağız ve diş sağlığı eğitimlerinin okul öncesinden başlanarak, ilkokul, ortaokul ve lise eğitim öğretim müfredatlarında yer alması için diretmeliyiz, halkımızda koruyucu tedavi konusunda farkındalık yaratmalıyız. Düzenli ağız taramalarının devlet tarafından sağlık politikasında yer almasını sağlamalıyız.

Düşüncelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Eklemek istediğiniz bir şey var mıdır?

Sosyal bir hukuk devleti politikalarının yaşama geçirilmesiyle tüm bu problemlerin çözülebileceğine inanıyorum. Bu problemleri kapitalist anlayışlarla alınan kararların bizim mesleğimize bir yansıması olarak da  değerlendirebiliriz.

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR