Toplumcu Diş Hekimleri Anlatıyor #7

tarafından tdh
0 Yorum Yap

Merhaba. Kendinizi tanıtabilir misiniz?

Ben diş hekimi Tülin Çelik. 1965 İstanbul doğumluyum. 1986 İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum. 21 yıl kendi muayenehanemi işlettim, 2007’den beri Okmeydanı Ağız Diş Sağlığı Hastanesi’nde çalışmaktayım.

Şu an mesleğiniz ile ilgili ne tür sorunlarla karşılaşıyorsunuz? Sizce bugün diş hekimliğinin en önemli sorunu nedir?

Şu an kamuda hizmet sunmamdan dolayı birincil sorunumuz ekonomik ve özlük haklarımızda giderek kötüleşen koşullar ve sağlıkta şiddettir.

Bugün diş hekimliğinin en önemli sorunu ise 2003’ten beri süregelen sağlıkta dönüşüm programı sonucu tüm sağlık alanlarında olduğu gibi diş hekimliği alanında da vahşi kapitalizmin tüm ağırlığıyla mesleğimizin üzerine çökmesidir. Artan fakülte sayıları beraberinde niteliksiz-yetersiz eğitim ile mezun olan çok sayıda diş hekiminin yaşadığı istihdam sorunu, mesleğin değersizleştirilmesi, meslektaşlarımızın hak etmedikleri çalışma şartlarına mahkum bırakılması, geleceksiz, güvencesiz olmalarına rağmen işini layığıyla yapmaya çalışan nice diş hekiminin yaşadığı “tükenmişlik sendromu”, gerek çalışırken gerek emeklilik hayatında neredeyse asgari ücret düzeyine inen hekim gelirleri bu sorunların başlıca olanlarıdır.

Bu sorunları çözmek için oda ne tür çözümler üretebilir? Toplumcu bir diş hekimi olarak nasıl bir oda ve diş hekimliği tahayyül ediyorsunuz?

Meslek odası tüm bu koşulların doğru analizini bilimsellik ışığında yaparak, halkın ve tüm meslektaşlarının faydasını önceleyen girişimlerde bulunmalıdır. Bunun için kanun koyucularla, sivil toplum kuruluşlarıyla, oda üyesi olsun olmasın tüm diş hekimleri ile kısa ve uzun vadeli çözümler konusunda görüşmeler yapılmalı, rutin iletişim kanalları hep aktif tutulmalıdır. Gündelik ve piyasacı mantıkla sunulan tüm ağız-diş sağlığı hizmetlerinin karşısında, sorgulayıcı ve denetleyici olmalıdır. Koruyucu ve önleyici hizmetlerin yaygınlaştırılması, halkın ağız ve diş sağlığı bilincinin arttırılması, sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi için tüm kanallarla iletişim içinde gerekli organizasyonları yapmalıdır.

Düşüncelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Eklemek istediğiniz bir şey var mıdır?

Toplumcu bir diş hekimi olarak, tahayyülüm; meslek odasının yukarıda belirttiğim koşulları yerine getiren, tüm meslektaşlarının çalışma koşullarına hakim, hak kayıplarında gerektiğinde hukuki desteği sunan, herkese eşit, ücretsiz sağlığı savunan, performans yerine emeğin değerinin herkes için yeterince verildiği şartların sunulması  adına ekonomi ve sağlık politikalarında söz sahibi olacak komisyonları oluşturabilen güçte olmasıdır.

Fakülte yıllarından başlayarak “iyi hekimlik” mottosunu tüm müstakbel meslektaşlarımızın içselleştirebilmesi için gereken nitelikli eğitim koşullarının sağlanması, üniversite ve devlet kurumları ile sürekli iletişim halinde olarak bu konuda mesleğin geleceğini de planlayan vizyoner politikalar üretmek boynumuzun borcu olmalıdır.

Tüm bunların sadece mesleğimize özgü sorunlar olmadığının bilincinde, araştıran, meslektaşlarına dokunan, toplum sağlığı öncelenirse ancak sağlıklı ve mutlu bir geleceğe ulaşabileceğimiz gerçeğini unutmadan dayanışma ile daha güzel günlere…

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR