Toplumcu Diş Hekimleri Anlatıyor #6

tarafından tdh
0 Yorum Yap

Merhaba. Kendinizi tanıtabilir misiniz?

Selamlar, ismim Onur Kaya. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun oldum. 10 yıldır kendi muayenehanemde çalışmaktayım.

Şu an mesleğiniz ile ilgili ne tür sorunlarla karşılaşıyorsunuz? Sizce bugün diş hekimliğinin en önemli sorunu nedir?

Muayenehanecilik yaptığım için tek başıma çalışmak durumundayım. Sağlığın bir ekip işi olduğunu düşündüğümden tek başına çalışma ritüeli kimi zaman hem fiziksel hem psikolojik olarak zorluyor. Ayrıca malzeme ve teknisyen ödemeleri ile devletin aldığı vergiler vb. ekonomik olarak bizleri sıkıntıya düşürüyor. Pandemi süreci bu yükümlülüklerin artmasına sebep oldu. Malzeme fiyatlarının uçuk artışlarına karşın kendi tedavi ücretlerimizde aynı artışı yapamadığımız için ekonomik olarak çok sıkıntıya girdik. Pandemi sürecinde devlet, herhangi bir kolaylaştırma yapmadığı gibi aynı zamanda vergiler ve gelen zamlarla daha ağır yükler oluşturdu.

Tüm bunların yanında özellikle pandemi süreci gösterdi ki toplumun ağız ve diş sağlığı çok kötü durumda.  Devlet hastanelerinde diş hekimleri filyasyon görevlendirmelerinde olduğu için hastalar randevu alamadılar. Bu da bize fazlasıyla iş yükü bindirdi. Ancak gelirlerimiz düşme eğiliminde oldu. Ayrıca fiziksel ve psikolojik yorgunluğumuz had safhaya ulaştı.

Toplumun ağız ve diş sağlığının bu kadar kötü olmasının en önemli sebebi, devletin ağız ve diş sağlığını genel sağlığın bir parçası olarak değerlendirmemesi; ağız ve diş sağlığı hizmetlerine kâr eksenli yaklaşmasıdır. Devlet kamu ve özel diş hekimliği hizmetlerine bütünlüklü yaklaşmıyor. Bu sebeple her parçada birbirini tetikleyen sorunlar oluşuyor. Topluma hizmet vermesi gereken devlet hastaneleri ile ağız ve diş sağlığı merkezlerinin sağlık turizmi yolunun açılması da tam olarak bahsettiğim sorunları göz önüne koyuyor.

Bu sorunları çözmek için oda ne tür çözümler üretebilir? Toplumcu bir diş hekimi olarak nasıl bir oda ve diş hekimliği tahayyül ediyorsunuz?

Devlet ve toplum arasında dengeyi sağlayacak asıl gücün sivil toplumculuk olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda odalar, sendikalar, dernekler gibi yapılar daha etkin olmalıdır. Devletin neye, nasıl, ne kadar reaksiyon vermesi gerektiğini belirleyen asıl gücün de bu sivil alan olduğunu düşünüyorum. Meslek odalarının bu pastada payı büyüktür. Odalar, meslektaşlarının haklarını koruyan, toplumun ağız ve diş sağlığını kollayan daha etkin bir yapıda olmalı; bu sebeple daha güncel yaklaşımlar sergilemeli ve daha aktif rol almalıdır. Odanın ve TDB’nin hem meslektaşlarının hakları açısından hem de toplumun ağız ve diş sağlığının iyileştirilmesi açısından söyleyecek daha güçlü sözlerinin ve projelerinin olması gerektiğini düşünüyorum. Bu bağlamda odanın ve TDB’nin yapısının gençleştirilmesi gereklidir.

Düşüncelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Eklemek istediğiniz bir şey var mıdır?

Umutsuzluğu hayatımızdan çıkarmamız gerekir. Her karanlık mutlaka aydınlığa kavuşur. Güzel günler göreceğimizi düşünüyorum. Teşekkür ederim.

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR