Toplumcu Diş Hekimleri Anlatıyor #3

tarafından tdh
0 Yorum Yap

Merhaba. Kendinizi tanıtabilir misiniz?

Merhaba, ben Merve Şeker. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 2015 yılında mezun oldum. 2021 yılında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde uzmanlık eğitimimi tamamladım. Özel bir poliklinikte ücretli hekim olarak çalışmaktayım.

Şu an mesleğiniz ile ilgili ne tür sorunlarla karşılaşıyorsunuz? Sizce bugün diş hekimliğinin en önemli sorunu nedir?

Diş hekimlerinin hatırı sayılır bir kısmının özel hastane ve polikliniklerde çalıştığını söyleyebiliriz. Bu alanın en temel sorunları uzun çalışma saatleri, belirsiz gelir ve piyasalaşma olarak özetlenebilir. Devlet hastanelerinde bile performans sistemi ile hekimin  gelir kaynağı haline geldiği bir sağlık sisteminde, gelir seviyesi yapılan işlem türü ve miktarına bire bir bağlı olan ücretli diş hekimleri günden güne daha zor şartlar altında çalışmaya devam etmekte. Çalışma süreleri haftada altı gün, günde 10-12 saatlere varabilmekte. Özellikle yeni mezun meslektaşlarımız artan işsizlik sebebiyle asgari ücrete yakın meblağlarla oldukça ağır çalışma şartlarını kabul etmek durumunda kalıyor. Malzeme giderlerinin hekim hesabından düşüldüğü, hekim ödemesinin kurdurulan bireysel şirketler yoluyla gider gösterildiği tabir caizse ticarethane mantığıyla açılmış birçok özel klinik var. Üstelik artık hekim olmayanların da klinik ortaklığına katılabilmesi nedeniyle çoğu kliniğin esas sahibi hekim değil.

Bu çok somut problemlerin yanı sıra, hekimin nesnel bulgular, bilgi-birikim ve tecrübesine dayanarak tanı ve tedaviye bağımsız karar verme hakkını elinden alan piyasacı ve kar odaklı bir çalışma tarzının da temel bir sorun olduğunu düşünüyorum.

Bu sorunları çözmek için oda ne tür çözümler üretebilir? Toplumcu bir diş hekimi olarak nasıl bir oda ve diş hekimliği tahayyül ediyorsunuz?

Meslek odasının çok etkili çözümler üretebileceğine inanıyorum. Bunun yolunun, kendi meslek kolumuzu merkeze alsak da genel anlamda sağlık politikalarında belirleyici bir konumda olmaktan geçtiğini düşünüyorum. Diş hekimlerinin çalışma koşullarının belirlenmesi ve takibi meslek örgütünün en temel işlevlerinden biri olmalı.

Benim ücretli çalışan diş hekimleri için sıralamış olduğum problemlerin birçok sağlık çalışanı için geçerli olduğunu görmemek mümkün değil. Yara bandı niteliğindeki dönemsel çözüm önerileri yerine, diğer sağlık meslek örgütleri ile de birlikte çalışarak daha etkili olabilecek bir oda tahayyül ediyorum.

Düşüncelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Eklemek istediğiniz bir şey var mıdır?

Hem sağlık politikalarında hem diş hekimlerinin koşullarında hem de toplumun sağlık hizmetlerinden faydalanmasında bariz bir kötüye gidiş olsa da bunu toplumcu bir perspektifle değiştirecek güce sahip olduğumuzu düşünüyorum.

 

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR